Is Diemen klaar om van het gas af te gaan?

Huis van de gasvrijheid
Je woning gasvrij maken, hoe doe je dat? Wij willen in Diemen een bestaande woning geschikt maken als woning van de toekomst waar inwoners voorlichting krijgen over wat de mogelijkheden zijn om van het gas af te gaan. De Onafhankelijke Partij Diemen wil een modelwoning realiseren waar diverse bedrijven zoals aannemers, installateurs, isolatiebedrijven, glas- en energieleveranciers hun innovaties tonen voor gasvrij wonen. Daarnaast ook gedegen advies over financieringsmogelijkheden afgestemd op het inkomensbudget van huiseigenaren. Voorgerekend met de subsidies van het Rijk en de gemeente. Energie besparen hoort ook bij gasvrij wonen. Zo waren wij twee jaar geleden initiatiefnemer de Power Savers Game. Een project waarbij huishoudens spelenderwijs tot wel 30% aan energie bespaarden. Deze besparingsmogelijkheid moet de gemeente mogelijk maken voor alle huishoudens. Groene energieopslag zoals een buurtbatterij kan per wijk ingevoerd worden. Thuis kunt u bijvoorbeeld met een warmtewisselaar de warmte van douchewater terugwinnen dat gewoonlijk het riool instroomt. Zo zijn er talloze besparingen toepasbaar. Deze mogelijkheden willen we laten zien in het huis van de toekomst. De Onafhankelijke Partij Diemen staat voor haalbare duurzaamheid.
Kosten inclusief montage Besparing per jaar (gas) Besparing per jaar (geld)
Douchepijp-wtw 600 euro 140 m3 110 euro
Douchegoot-wtw 500 tot 1.400 euro 70 m3 50 euro

Besparing berekend met een gasprijs van 79 cent per m3 en een stroomprijs van 22 cent per kWh.

Diemen was de Pilot
hier in ons dorp Diemen waren een aantal gezinnen proefkonijn voor het besparen van energie met het programma Powersaver Game. De link met meer informatie kunt u hier vinden.

Douchewater
Met een douche-wtw (warmte-terugwinning) wordt de warmte van het wegstromende douchewater gebruikt om het koude water alvast voor te verwarmen. Goed voor het milieu én je energierekening. Door de warmte uit je wegstromende douchewater ‘terug te winnen‘, verbruikt je cv-ketel minder gas.

Er zijn verschillende douche-wtw’s, waarvan de douchepijp-wtw het goedkoopste is en voor de meeste besparing zorgt. Een douchepijp-wtw is alleen mogelijk in een badkamer op een verdieping, waar een verticale buis geplaatst kan worden. Is dit niet mogelijk? Dan kun je kiezen voor een douchegoot-wtw. De (horizontale) warmtewisselaar zit dan in een speciale douchegoot.

Hieronder zie je de kosten en besparingen van de douchepijp-wtw en de douchegoot-wtw. De besparingen gelden voor een huishouden van 3 personen, 9 minuten per douchebeurt, en bij aansluiting van de voorverwarmde waterleiding op zowel de douchemengkraan, als de combiketel (de gasbesparing is lager, als de aansluiting maar op een van beide is).